Autor |
RE: Znaleziono wrak lotniskowca KMS GRAF ZEPPELIN |
LukLog
Super Administrator

Miejscowość: Olsztyn
Data rejestracji: 16.03.06 |
Dodane dnia 10-08-2006 23:56 |
|
|
a skąd to cytat? |
|
Autor |
Destro
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 14.08.06 |
Dodane dnia 14-08-2006 06:17 |
|
|
nie bylo to jakies spektakularne odkrycie.. ale jak uslyszalem w tv, ze cos o tym mowia od razu polecialem obejrzc reportaz.
Nie wykluczone jest jednak, że został zatopiony przez marynarkę radziecką pod naciskiem armii sojuszniczych, które nie chciały dopuścić do tego, aby ZSRR miał w swoim posiadaniu
lecz wydaje mi się mało prawdopodobna
mi sie wydaje ona bardzo prawdopodobna... To nie jedyny taki przypadek i ten lotniskowiec moze niebylby "silnym argumentem" w polityce zsrr ale bylo przeciez o wiele wiecej przejetych maszyn i to nie tylko wodnych ale i jednostki ladowe... jak USA nie dalo zsrr bombowcow to czemu mialoby im zostawiac niemieckie rzemioslo, ktore byc moze zostaloby uzyte w przyszlosci przeciw Ameryce. |
|
Autor |
LukLog
Super Administrator

Miejscowość: Olsztyn
Data rejestracji: 16.03.06 |
Dodane dnia 14-08-2006 16:22 |
|
|
Hmmm szczerze to mam wwątpliwości czy akurat jeden lotniskowiec stanowiłby aż takie zagrożenie. Poza tym nie oszukujmy się wpływ armii sojuszniczych w okresie powojennym był znikomy i wątpie by marynarka sowiecka posłusznie zatopiła swoją zdobycz |
|
Autor |
Badyl
Użytkownik
Miejscowość: Chorzów
Data rejestracji: 16.07.06 |
Dodane dnia 22-09-2006 20:00 |
|
|
ja również wątpię, ale naprawdę ciekawy cytat. pacciez jak wiele zagadek kryje jedna informacja.
Badyl |
|
Autor |
JesperKyd
Użytkownik

Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 29.07.06 |
Dodane dnia 28-01-2007 21:29 |
|
|
Minęło już nieco czasu od znalezienia wraku ,lecz żadnych nowych informacji na ten temat nie ma. A szkoda. 
Swawolna Kompania Strzelecka
[img]http://img30.otofotki.pl/obrazki/ls774_Sniper_by_Gilly71-small.jpg[/img] |
|
Autor |
kot
Użytkownik
Miejscowość: Thorn
Data rejestracji: 07.07.07 |
Dodane dnia 12-07-2007 13:44 |
|
|
"24 kwietnia 1945 r. został lekko uszkodzony przez artylerię polową. Został zdobyty w porcie w Szczecinie przez wojska radzieckie, które próbowały odholować go do Leningradu. W końcu jednak zdecydowały się go zatopić."
Może nie ma co doszukiwać się nie wiadomo jakiej teorii, tylko trzeba iść najprostszą drogą 
Więc może lotniskowiec wcale nie został naprawiony, gdyż rosyjscy specjaliści stwierdzili, że uszkodzenia nie są na tyle niebezpieczne żeby zagrażały odholowaniu.
W czasie holowania zerwał się sztorm, nalało się wody do wnętrza, nastąpił przechył i nie zostało nic innego jak posłać mu bąbkę. |
|
Autor |
palczak1
Użytkownik

Miejscowość: Głuszyca
Data rejestracji: 31.10.07 |
Dodane dnia 03-11-2007 06:00 |
|
|
http://facta-nautica.graptolite.net/Graf_Zeppelin.html
a swistak kopie i pewnie coś wykopie |
|
Autor |
Witman
Użytkownik
Data rejestracji: 31.10.07 |
Dodane dnia 22-12-2007 21:23 |
|
|
Powiem tak ja wiem z opowiadań autora książki o Świnoujskich fortyfikacjach to ten lotniskowiec był u mnie w mieście stacjonował i nie skończyli go do końca wojny ale miał najlepsze zdobycze techniki niemieckiej.Po zajęciu przez komuchów mojej wyspy lotniskowiec przetransportowali na Bałtyk i zatopili.Co do nowej szwabi to słyszałem to i całkowicie sie z tym zgadzam ponieważ to całkiem możliwe to raz następnie po wojnie uboty niemieckie dalej działały na oceanach wiedz musieli mieć gdzieś bazę obraz.Amerykanie nawet chcieli zrzucić na ten teren atom ale postanowili wysłać kilkanaście tys. jankesów do zbadania terenu i w razie czego zabrać wszytki osiągnięcia techniki niemieckiej |
|